torsdag 9. november 2017

Pannebånd, utvidet fastmaske

Heklet pannebånd i utvidet fastmaske
(Oppskrift kommer etter neste bilde)
Da jeg fortsatt var ganske fersk på hekling, ville jeg lage en heklet versjon av Kvikk Lunsj-luen. Jeg brukte mye tid på å teste forskjellige hekleteknikker for å få maskene rett over hverandre, da vanlige heklemasker har en tendens til å forskyve seg litt når man hekler rund og rundt. En maske som fungerte var en sammenheklet fastmaske som begynte i samme maske som den forrige sluttet i. En annen teknikk jeg fant ut fungerte, var en mellomting mellom fastmaske og stav. Disse masken kom også rett over hverandre og de var utrolig enkle å hekle med fargeskift. Men, den gangen var det fastmasker i bakre maskeledd, som jeg vrengte etterpå, som vant. Bokstavene som ble sydd på med korssting ga en fin effekt, og de andre hekleprøvene mine ble liggende.

Det var først etter noen år at jeg fant ut at masken jeg hadde testet ut faktisk hadde et navn. Den sammenheklede fastmasken kalles dobbel fastmaske (og er en garnsluker), og mellomtingen mellom en fastmaske og en stav kalles utvidet fastmaske.

Jeg fant igjen de gamle hekleprøvene mine da jeg ryddet i garnrotet mitt for noen dager siden. Plutselig var et pannebånd blitt til to, og ja, garnrotet er enda ikke ferdig ryddet.

Oppskrift på pannebånd i utvidet fastmaske

Du trenger:
Garn: Andes, fra Drops, eller et annet tilsvarende tykt garn
Heklenål: 7 mm
Ruteark, kan være greit å ha
Garnnål / tykk nål

Før du begynner kan det være greit å lage seg en liten skisse over teksten/mønsteret du skal ha på pannebåndet. Pannebåndet jeg har laget er 7 masker høyt og 50 masker bredt, så jeg har valgt å lage bokstavene 5 masker høye, slik at jeg har en ensfarget rad over og under.


1. omg. Legg opp 49 lm, eller så mange masker du trenger for at det passer rundt hodet til mottaker. 49 masker passer fint på litt større barn og voksne. 

Dann ring ved å hekle 1 kjm i første lm. Denne kjedemasken teller som 1 lm = 50 lm
Jeg synes ringen blir finest dersom kjedemasken hekles gjennom de to "øverste" løkkene i den første fm.

2. omg. Nå hekler du bare i den øverste løkken i lm. Begynn med. 2 lm = 1 u-fm / utvidet fastmaske, 
Stikk nålen gjennom neste maske, ta et kast på nålen og dra garnet gjennom masken.

Kast på, og dra gjennom den første løkken, ta et nytt kast og dra gjennom de to siste løkkene = u-fm

Fortsett å hekle 1 u-fm i hver lm hele veien rundt, avslutt med 1 kjm i 1. u-fm (2. lm) = 50 u-fm

3-7 omg. 2 lm = 1 u-fm, 1 u-fm i hver m omg ut, avslutt med 1 kjm i 1. u-fm (2.lm) = 50 u-fm

Du hekler nå etter diagrammet du har laget deg. Det blir finest om du tar med deg den nye fargen helt fra begynnelsen på 3. omg (eller den omg ditt mønster begynner på) og helt til slutten av av 6.omg (eller den omg ditt mønster slutter på)

Du tar med deg den andre fargen ved å legge den langs og bak maskene du skal hekle i. Når du hekler videre, hekler du gjennom masken og under garnet du tar med deg. Da skjuler du garnet på baksiden og su slipper løse tråder

Når du skal skifte farge gjør du dette på slutten av masken før den nye fargen. Den siste masken før en ny farge hekles slik:

Stikk nålen gjennom neste maske, ta et kast på nålen og dra garnet gjennom masken. Kast på, og dra gjennom den første løkken. Nå bytter du farge. Ta et kast på nålen i den nye fargen, og dra gjennom de to siste løkkene

Legg garnet i den gamle fargen bak masken du skal hekle i. Ta med deg den gamle fargen videre. 

Hekle så mange masker du skal ha i den nye fargen, og bytt farge igjen i den siste masken før fargebytte.

Masken kommer nå rett over hverandre, og du slipper at mønsteret forskyver seg. Disse maskene gir også veldig rette og "rene" fargeskift.  Maskene passer også fint til luer, sitteunderlag, babytepper, m.m. Slipp fantasien løs ☺
Heklet pannebånd, med tekst

Heklet pannebånd, med tekst
~ Camilla ~
1 kommentar:

  1. Hei!
    Vil du tro at denne måten å lage bokstaver på vil fungere når du hekler en lue fra toppen og ned?

    SvarSlett